top of page

Erkeklerde düşük testosteron seviyesinin 10 belirtisi



Cinsel dürtünüz eskisi kadar kuvvetli değilse, işte odaklanma sorunu yaşıyorsanız, sürekli yorgun hissediyorsanız, bundan düşük testosteron seviyesi sorumlu olabilir. Urology Care Foundation’ın açıklamalarına göre 45 yaş üstü her 10 erkekten 4 tanesi düşük testosteron görülüyor. Bu durum cinsel hayatınızı etkileyebileceği gibi, bazı erkeklerde yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol ve obeziteye de sebep olabilir. Cell Metabolism (Hücre Metabolizması) adlı bir dergide yayınlanan araştırmaya göre, düşük testosteron aynı zamanda 2.tip diyabet olma riskini arttıran bir durum.

Düşük libido: Birçok erkek yaşla beraber libido seviyelerindeki düşüklüğü hisseder. Cinsel dürtülerdeki belirgin düşüş, düşük testosteronun en belirgin belirtilerindendir.

Fazla kilo: Dr. Philip Werthman: “Fazla kiloya sahip olmak testosteron dengesini etkileyebilir. Çünkü yağ hücreleri testosteronu östrojene dönüştürürler, bu dönüşüm sebebiyle testosteron döngüsü etkilenir.” Kilolu veya obez erkekler düşük testosteron oranına sahiptir. Fakat fazla kilonun mu düşük testosterona yoksa düşük testosteronun mu fazla kiloya sebep olduğu konusu net değildir. Her şekilde, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak ve vücuttaki fazla kiloyu atmak genellikle etkili bir çözüm yöntemidir.

Ereksiyon problemi: Neredeyse 30 milyon erkek ereksiyon ile ilgili problem yaşıyor. Bunların da sorumlusu testosteron olabilir çünkü güçlü ve sürdürülebilir bir ereksiyon için, yeterli kan akışı dolaşımı, çalışan kapakçıklar, cinsel dürtü ve testosteron gereklidir.

Tükenmişlik: Öğle yemeği saatinde yorgunluktan bezmiş hissediyorsanız, iş sonrası kendinizi koltukta uyuklarken buluyorsanız, motivasyon problem yaşıyorsanız, düşük testosteron enerji dengenizle oyun oynuyor olabilir.

Uyku problemleri: Düşük testosteron seviyesine sahip erkekler uyku problemleri (uyku apnesi, insomnia) yaşayabilirler. Uyku problemleri yüksek kan basıncı, kalp hastalıkları ve ruhsal ve hafıza ile ilgili sorunlara sebep olabilir.

Konsantrasyon eksikliği: Testosteron odaklanmadan sorumlu olduğu için, bu hormonun seviyesindeki düşüklükle beraber akıl bulanıklığı yaşanması, odaklanma ve hafıza problemlerinin yaşanması çok olası.

Depresyon: Sexual Medicine dergisinde yayınlanan bir araştırmanın verilerine göre düşük testosteron seviyesine sahip erkeklerin %56’sında belirgin depresyon belirtileri gözlemlenmiş. Testosteron takviye terapisi gören erkeklerin tedavi sonucund depresyon seviyelerinin azalma gözlemlenmiş ve bu iyileşmenin birçok antidepresandan daha etkili olduğu rapor edilmiş.

Memelerde büyüme: Düşük testosteron vücuttaki östrojen ve testosteron seviyesini bozduğundan bazı erkeklerde memelerde büyüme yani jinekomasti görülebilir.

Ağrı ve sızılar: Düşük testosteron kas kütlesinde kayıplara sebep olduğundan bazı erkeklerde eklem ağrısı, kas ağrısı, ve sakatlıklara karşı hassasiyet görülebilir.

Kemik problemleri: Osteoporoz’un sadece kadınlarda görüldüğü sanılsa da erkekler için de problem teşkil edebilir. Düşük testosteron kemik yoğunluğunu azaltır.

Yazıyı okuduktan sonra düşük testosteron seviyeniz olduğunu düşünüyorsanız doktorunuzdan randevu almanızı tavsiye ederiz.

Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
bottom of page