top of page

BM Kadın Birimi (UN Women): Beş genç kadınla, gençlik aktivizmi ve dayanışma üzerine


Beş genç kadının gençlik aktivizmi ve dayanışma üzerine görüşleri | Görsel: UN Women

Çalışma alanın genç kadınları nasıl etkiliyor?

Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları eğitimi, kültürel açıdan duyarlı, tıbbi açıdan doğru, yaşa uygun, yargılayıcı olmayan, ve kapsamlı bir şekilde hayati bilgi, tutum ve becerilerin edinildiği bir platformdur. Çoğu eşitsizliğin kesiştiği noktada varolan bir grup olan genç kadınlar, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, toplumsal cinsiyet temelli şiddet, cinsel şiddet, üremeye ilişkin şiddet ve kürtaj da dahil olmak üzere aile planlaması hizmetlerine ilişkin bilgiye erişim eksikliği gibi konularda çoğu zaman daha yüksek risk altındadır. Bunların tamamı Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı Hakları eğitimlerininele aldığı ve çözüm üretmeye yönelik çalıştığı konulardır.

Rayka Kumru, sexologist, consultant and educator
Rayka Kumru | Görsel: Kevin Jacob

Gençler nasıl çözümün bir parçası olabilir?

Çözümün kendisinin gençler olduğuna inanıyorum. Sonuçlarından etkilenenler ya da sağladıklarından faydalanacak olarak gençlerin, onlar için tasarlanan hizmetler ve üretimler hakkında en çok söz sahibi olmaları gereken grup. Seslerinin duyulmasını ve ciddiye alınmayı talep ederek, kendilerini zihinsel ve fikirsel üretimlerin alanına yerleştirerek çözümün bir parçası olabilirler.


Dayanışma neden önemli?

Dayanışma önemlidir çünkü toplumsal cinsiyet eşitliği sadece bir grup insanın ya da kadınların sorumluluğu ya da alanı değildir. Dayanışma herhangi bir konunun feminist, seks-pozitif ve kesişimsel bakış açısıyla ele alınmasına alan açar. Bu, özelikle uluslararası politika, programlar ve hizmetler üzerinde çalışırken kritiktir; herkes için uygun tek bir yapılış biçimi bulmak genellikle mümkün değildir çünkü. Bu nedenle, toplumsal cinsiyet eşitliği söz konusu olduğunda sadece aktivistlerin veya sivil toplum kuruluşlarının dayanışma içinde olmaları yeterli değildir. Özel sektör ile kamusal kurumlar, devlet kurumlarıyla saha çalışanları, gençler ve yaşlılar, markalar ve etkileyiciler arasında dayanışmaya ihtiyacımız var.


Yazının orijinali için buraya tıklayın.


Rayka Kumru hakkında: Uluslararası ve yerel projelerde danışmanlık yapan Rayka Kumru Vancouver, Kanada ve Türkiye’de cinsel sağlık alanında eğitim çalışmalarına devam etmektedir. Proje geliştirme, iletişim stratejisi ve araştırma konularında kurum ve markalarla işbirliğinde çalışan Kumru, gençlerin kapsamlı cinsellik bilgisine erişebilmesi için tabukamu.com'u kurmuştur.

Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
bottom of page