top of page

Seksin sağlığa yararları nelerdir?



Seks daha çok zevk kavramıyla ilişkilendirildiğinde sağlımıza bir çok önemli katkısı olabilir. Zevk kavramıyla ilişkilendirebilmek için ise, en önemli faktörlerden birisi onay yani rıza kavramıdır. Başkalarıyla yapılacak cinsel aktivitelerde taraflara onay olması başlıca, ve aslında belki de tek kuraldır. Bu, her bir davranışa ve ortak yapılacak cinsel her aktiviteye her tarafın onay verdiği, istekli olduğu ve yapılacakları anlamasıyla olabilir. Araştırmalara göre seks ile fiziksel sağlık, stres seviyesinde azalma, zihinsel sağlık ve ağrılarda azalma arasında güçlü ilişkiler vardır.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

Yapılan araştırmalara göre haftada en az bir seks yapmak vücuttaki IgA bağışıklık sistemini güçlendiren antikor değerlerini yükselterek bağışıklık sistemini 33% oranında güçlendirir. Antikor değerlerinde görülen yükselme sayesinde vücut kendini enfeksiyon ve virüslere karşı daha iyi koruyabilir. Pensilvanya’da bulunan Wilkes Üniversitesi 2004’te yaptığı bir araştırmayla öğrencilerinin tükürüklerinde bulunan IgA oranını test etti. Haftada en az bir kez cinsel ilişki yaşadığını söyleyen öğrencilerde görülen antikor oranının, diğer öğrencilere göre daha fazla olduğu tespit edildi.

Stres ve endişeyi azaltır.

Yapılan araştırmalar cinsel ilişkinin stress ve endişe seviyesini azalttığını öne sürüyor. Ohio Devlet Üniversitesi’nin 2010 yılında yayımladığı bir araştırmaya göre iki hafta boyunca günlük cinsel ilişki sonrası, Hipokampus’ta hücre büyümesine rastlandı. Hipokampus beynin vücudun stres seviyesini düzenlemeyle ilgilenen bir bölümüdür. Düzenli cinsel ilişki sonrası beynin bu bölümünde büyüme görülmesi, stress seviyesinde azalma ve stres altındayken davranışları kontrol edebilme durumuna işaret eder.

Ağrı kesici etkisi vardır.

Çoğunlukla ‘aşk hormonu olarak’ bilinen oksitosin vücudumuzun cinsel ilişkiye bir tepki olarak salgıladığı bir hormondur. Orgazm sırasında salgılanan oksitosin partnerler arasında duygusal bir bağ oluşmasına da sebep olur. Oksitosin seviyesinde ve güven duygusundaki artış, daha fazla endorfin salgılanmasını sağlar. Endorfin vücutta bulunan doğal ağrı kesici olarak da bilinir. Bu nedenle seks, salgılanan endorfinle beraber vücuttaki ağrıların azalmasına veya daha az hissedilmesine yardımcı olur.

Kendinize duyduğunuz güven ve saygıyı arttırır.

University of Texas 2007’de yaptığı bir anketle bir kişinin seks yapmayı istemesinde etkili 237 sebeplik bir liste yayımladı. En çok karşılanan bir kaç neden: cazibe, aşk, fiziksel haz, sevgi. Diğer sebepler ise yüksek toplumsal statü, gelişmiş itibar. Sık karşılaşılan cevaplara göre özsaygı cinsel ilişkinin getirilerinden biri olarak gösterilmiştir.

Partnerle girilen cinsel ilişkinin vücutta hem zihinsel hem de fiziksel sağlık üzerinde olumlu etkiler göstermiştir. Cinsel ilişkinin bireye iyi gelme düzeyi kişiden kişiye değişir. Bunun hem bireyler hem de partnerler için bir ideali olmamakla birlikte, özellikle çiftler için uyum, yani tarafların kendilerini rahat ve memnun hissetikleri oranda birliktelik yaşamaları önemlidir. Zorlama, baskı ya da kaygı ile kurulan cinsel birliktelikler kişilere ne zihinsel ne de fiziksel olarak iyi gelmez.

Bakcgroun by Freepik.com

Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
bottom of page