Müzik festivalleri ve cinsel taciz
Müzik Festivallerinde Cinsel Saldırıları Nasıl Durdurabiliriz? Eğiterek Başlayın.
Yaz ayları binlerce insanın bir araya gelip en sevdikleri grup ve müzisyenleri dinledikleri müzik festivallerinin zamanıdır. Fakat karanlık bir gerçeği de atlamamak gerekir: İsveç polisinin raporuna göre; sadece bir ay içinde yapılan 2 büyük festivalde 50’den fazla taciz ve cinsel saldırı durumu görüldü.
Açık hava konserlerinde cinsel şiddet, birçok ülkede gündemde olan bir konu. Şimdi Birleşik Krallık’taki bazı görevliler de bu konuyu ele alıyor.
David Huggins, the Isle of Wight Council Aile İçi Şiddet Koordinatörü; Ailsa Chang ile bir konuşma yaptı.
Ailsa Chang: Operasyonlarınızı nasıl yürütüyorsunuz?
David Huggins: Yerel hastanemizde, cinsel sağlık kliniğinde ve Southampton Rape Crisis (Tecavüz Yardım) adlı organizasyonumuzda görev alan gönüllülerimiz ve taciz/saldırı mağdurlarıyla özel olarak ilgilenen profesyonellerimiz var. Her bir etkinliğe ekibimizden en az 4 kişi katılıyor.
Festival katılımcılarına bilgi verdiğimiz bir birim çadırımız var. Konu festival olduğundan bilgilendirmeyi biraz daha ilginç ve eğlenceli hale getirmek için “Sevgi acıtmaz.” “Hayır, hayır demektir” gibi cümleler içeren mesajlı bileklikler hazırlıyoruz. Bu sayede festival katılımcıları ne yaptığımızı merak edip konuya ilgi gösteriyorlar. Katılımcılar oturup bileklikleri hazırlarken, biz de bilinçlendirme amaçlı konuşmalar yapıyoruz.
A: Isle of Wight’teki en büyük iki festivale katılan 100.000 civarı insan var. Bu etkinliklerde hiç cinsel saldırı durumlarına rastlandı mı?
D: Haziran ayının başlarında yaşanan en sonuncu; 4 günlük bir festivaldi… Polise rapor edilen sadece bir olay oldu. Kıyafet üzerinden temas içeren bir olaydı.
A: Rapor etmekle ilgili bir problem olduğunu düşünüyor musunuz? Yani bazı kadınlar tacize uğradıkları halde kalabalık içerisinde bunu yapan kişiyi belirlemekle uğraşmayıp, rapor etmemeyi seçiyor olabilir mi?
D: Mağdurların 85%’inin olayı rapor etmediğini biliyoruz. Bu büyük iki festivalde var olmamızın ilk sebebi de insanları rapor etmeye teşvik etmek ve karar verme aşamalarını kolaylaştırmak.
A: Diğer müzik festivallerinin bu durumlar nasıl başa çıkmaya çalıştıklarını biliyor musunuz?
D: Birleşik Krallık’ta tek olduğumuzu biliyorum. Diğer festivallerde böyle bir şey yok. Hatta bazı festivaller durumu yeterince önemsememekle kalmayıp tamamen yok sayıyor.
A: Sizce neden? Neden bu konu çok ağırdan alınıyor?
D: Bence onlar bu bilinçlendirme çalışmalarını yaptıklarında festival katılımcılarının “Bu festivalde güvende değil miyiz ki?” diye düşüneceklerini sanıyorlar ve bu durumu istemiyorlar. Umarım yaptığımız çalışmalar Birleşik Krallık’ta yaygınlaşarak bütün festivallerin kullandığı bir yöntem haline gelir.
Image background designed by Freepik