1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü!
Önce tanımlardan başlayalım;
HIV: Human Immunodeficiency Virus - İnsan Bağışıklık Yetmezlik Virüsü
AIDS: Acquired Immune Deficiency Syndrome - Edinilmiş Bağışıklık Eksikliği Sendromu
Süreç: HIV vücutta 2-10 yıl arası herhangi bir belirti olmadan var olabilir. Vücuttaki beyaz kan hücrelerine saldıran bir virüstür. HIV + bireylerin (HIV ile yaşamakta olan) herhangi bir tedavi almaması sonucunda beyaz kan hücrelerinin çok azaldığı durumlarda HIV, AIDS'e dönüşür.
HIV mi AIDS mi?: Bulaşıcı olan AIDS değil HIV'dir.
Bugün, HIV ve AIDS hakkında bilinçlenmeyi amaçlayan 1 Aralık Dünya HIV/AIDS Günü. HIV hakkında bilinmeyenler, yanlış veya eksik bilinenler kafaları karıştırıyor ve risk arttırıp HIV ile yaşamakta olan bireylere yönelik ciddi önyargı oluşturuyor. Halbuki bugün kontrol altına alınması mümkün bir durum, tabii önceden teşhis edildiği ve doğru tedavinin uygulandığı takdirde.
HIV ile mücadeleyi zorlaştıran en önemli faktörlerden biri, bu virüsü taşıyan bireylerin yalnızca %70’inin bu durumdan haberdar olması. Dünya Sağlık Örgütü’nün amacı ise bu oranı %90’lara çekmek. Bunun da yolu elbette HIV testlerinin daha çok yapılmasından geçiyor. Bunun için de ücretsiz ve anonim test merkezlerine ihtiyacımız var.
Peki nedir bu AIDS?
AIDS, HIV’in sebep olduğu, bağışıklık sistemimize zarar veren dolayısıyla gribe karşı bile bizi savunmasız kılan bir sendrom. Dünyada 37 milyon kişi HIV ile yaşıyor. 2016 yılında her iki dakikada 1 kişi HIV ile enfekte oldu, her üç dakikada 1 kişi ise hayatını kaybetti.
HIV nasıl bulaşır?
Bilinenin aksine, sarılarak, tokalaşarak, aynı tabak veya bardağı kullanarak, aynı havayı soluyarak asla bulaşmaz! HIV; cinsel yolla, kan yoluyla (kan nakli veya dezenfekte edilmemiş şırınga vs yoluyla), gebelikte ve emzirme esnasında anneden bebeğe geçerek bulaşır.
Kimler risk grubunda?
Korunmadan cinsel ilişki yaşamak,
HIV +, yani kanında bu virüsü taşıyan biriyle korunmadan birlikte olmak,
Cinsel saldırıya uğramış olmak,
Tüberküloz hastaları,
Bilinçsiz tıbbi müdahaleye maruz kalmış olmak (temizliğinden emin olmadığınız tıbbi malzemelerin kullanılmış olması)
Test yaptırmamak
HIV hakkında güvenilir bilgiye ve eğitime erişimin olmaması...
HIV’in belirtileri var mı?
HIV vücuda girdikten sonra yıllarca belirtisiz kalabileceği gibi, ateş, ishal, farenjit, bulantı ve kusma, lenf bezlerine büyüme gibi belirtiler gösterebilir. Eğer bir şekilde şüpheniz varsa veya risk grubunda olduğunuzu düşünüyorsanız HIV testi yaptırmanızda fayda var. Erken teşhis her enfeksiyonda olduğu gibi HIV için de oldukça önemli.
HIV testi nasıl yaptırılır?
HIV testini normal şartlarda istediğiniz bir hastanede ücret karşılığında yaptırmak mümkün. Ayrıca Şişli Belediyesi ve Pozitif Yaşam Derneği’nin iş birliğiyle Şişli Belediyesi Merkez Polikliniği’nde, hafta içi her gün 17.00-20.00 arası ücretsiz ve anonim olarak test yaptırabilirsiniz.
PrEp nedir?
PrEp, HIV ile enfekte olma riskini azaltan bir ilaçtır. İlk kez 2012 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Gıda ve İlaç Kurulu tarafından onaylanan PrEP, HIV'in insan bedenine girmesini engelliyor. Özellikle risk grubunda bulunan bireylerin kullanması tavsiye ediliyor. Her gün alınan bu ilaç şimdilik Türkiye'de satılmıyor.