top of page

Uluslararası Kadın Genital Kesme/Sakatlamasına Karşı Sıfır Tolerans Günü


Bugün Kadın Genital Kesme/Sakatlamasına (Female Genital Cutting/Mutilation) Karşı Sıfır Tolerans Günü.


Liad Janes ©

Medyada sıkça “Kadın Sünneti” (Female Circumcision) olarak görüyoruz. Uluslararası örgütler ise “Female Genital Mutilation” yani, kadın genital sakatlama olarak tanımlıyor. Peki neden üç farklı tabir var? Hangisi doğru?

Kadın Sünneti tabiri, erkek sünneti ile aynı prosedür olarak algılandığı ve hatalı şekilde din ile özdeşleştirildiği, kavram karmaşası yarattığı için artık kullanılmıyor.

”Kadın Genital Sakatlama”, uluslararası örgütlerin ve hak/hukuk alanında çalışan, aktivist ve örgütlerin sıkça kullandığı bir tabir. Bu, konunun önemi ve aciliyetine vurgu yapıyor.

”Kadın Genital Kesme” ise özellikle terapi, eğitim ve sağlık alanında kullanılıyor. Vulvasına herhangi bir kesim operasyonu ve zedelenme olmuş olabilecek kişileri tekrar travmatize ve stigmatize etmemek için kullanılır. “Sen artık sakatsın” gibi bir algıyı ortadan kaldırmayı hedefleyen ve iyileşmede destek olmaya vesile bir tabirdir. Kadın Genital Kesme çoğunlukla henüz bunun getirileri ve etkilerini anlayamayacak kadar küçük yaşta olan kişilere ve/veya zorla uygulanmaktadır.

Bununla beraber, daha az oranda genç kadın, Amerika, Kanada, Avustralya gibi ülkelerden, çoğunlukla Afrika kıtasındaki ülkelerine bu operasyonu yapmak için seyahat ediyor. Kadın Genital Kesimi, azınlıkta olan bu grubun da haklarına ve deneyimlerine saygılı bir biçimde iletişimi mümkün kılıyor.

🤚Kadınların genital bölgelerinin kesilmesi, gelenek, güzellik ve cinselliğin kontrolü amacıyla yapılıyor. Çoğunlukla hijyenik olmayan koşullarda ve araçlarla yapıldığı için, enfeksiyon, yüksek ateş, kısırlık ve ölümle sonuçlanabiliyor.

Dünyada 140 milyon kız ve kadın, genital kesmenin sonucu sorunlarla başetmektedir. Afrika kıtasında 10 yaş ve üzeri 101 milyon kız ve kadın, cinsel organlarına kesme işleminden geçmiş/geçirilmiştir.


Klitoris, iç/dış dudaklar, vulvanın tamamına yapılan kesme ve dikme işlemlerinin tamamına denir.

Konuyla ilgili kaynaklar:

Dünya Sağlık Örgütü, Kadın Genital Sakatlmayı Durdurma Beyanı


​Çöl Çiçeği- Kitap


Çöl Çiçeği- Film


Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
bottom of page