HPV'nin tedavisi var mı?
HPV Nedir?
Human Papilloma Virüsü (HPV), cinsel sıvılar ve genital bölgelerin sürtünmesi ile bulaşabilen cinsel yolla bulaşan bir enfeksiyondur.
Belirtileri
Genital (ağız ve boğaz) ve oral (servikal, vajinal, rahim, anal) kanserlere sebep verebilen bu virüs çoğu zaman vücutta kendiliğinden kaybolabiliyor. Zaman zaman kendini genital bölgede çıkan siğillerle gösterse de, genelde belirtisiz kalıyor.
Önlem
HPV için geliştirilmiş Gardasil aşısı bu virüse karşı alınabilecek en iyi önlemlerden biri. Genelde belirtisi olduğunda vajinanın ve rahim arasındaki serviks bölgesinde anormal hücre oluşumuna sebep verebildiği için Pap Smear testi yaptırmak da büyük önem taşıyor. Smear testi, kulak temizleme çubuğuna benzer bir obje ile vajina içinden alınan doku örneğinin laboratuvarda incelenmesiyle yapılıyor.
Ya HPV varsa?
Rutin testler sonucunda HPV saptanması durumunda rutin kontrollere gidilmesi ve doktorunuzla iletişimde olmanız büyük önem taşıyor. Erken teşhis hayat kurtarıyor.
Tedavisi var mı?
Meksika Ulusal Politeknik Enstitüsü’nden Eva Ramon Gallegos, 29 kişide HPV’yi tamamen tedavi etti. Fotodinamik terapi ile başarılan bu tedavi aynı zamanda Meksikada’ki kadınların ölüm sebeplerinden biri olan kötü huylu neoplazmaların tedavisi için de kullanılıyor. 20 yıldır bu metot üzerinde çalışan Gallegos, Meksika’daki 29 kadına ek olarak daha önceden 420 kişiyi daha bu yöntemle tedavi ettiğini belirtti. HPV taşıyan fakat kötü huylu servikal lezyonları olmayanlarda %100 etkili, lezyonu olan ve HPV taşıyan kişilerde %64.3 etkili ve HPV taşımayan fakat lezyonları olanlarda da %57.2 etkili olmuş.
Kalıcı tedavi yöntemlerinin yayılması bekleniyor.
Comentários