top of page

Zika’dan korunmak için prezervatifin önemi



Zika’nın aşısı veya tedavisi henüz bulunamadı; ancak önlem olarak genelde sinek engellemesi veya böcek ilacından bahsediliyor. Bu nedenle de Zika’ya herhangi bir tıbbi çözüm olmadığı düşünülebilir. Fakat bu tamamen doğru değil. Amerikalı Jinekologlar ve Kadın Hastalıkları Uzmanları Derneği başkan vekili Christopher Zahn: “Zika’yı nasıl önleyeceğimizi bilmiyoruz fakat hamileliği nasıl önleyeceğimizi biliyoruz” şeklinde bir açıklama yaptı.

Doğum kontrolü Zika’yı önlemez fakat gebelik sırasında fetüsü etkileyen ve bebeklerin sağlıksız doğmasına sebep olduğundan, gebeliği önlemek, Zika ile doğacak çocukların sayısını da doğal olarak düşürür. Yetişkinlerde görülen Zika, ateş, eklem ağrısı, kaşıntı, gözlerde kızarıklığa sebep olurken, çocuklarda kalıtsal sorunlara yol açmaktadır. Hamilelik sırasında bulaşan Zika düşük, mikrosefali veya doğum kusurlarına sebep olabilir. Zika sivrisinektek kapılan bir virüs olmasına karşın cinsel yolla da bulaşabilir.

Bu virüs menide (erkek cinsel sıvısı), kanda yaşadığından daha uzun süre yaşayabilir ve cinsel yolla (oral, anal, vajinal ilişki) bulaşabilir. Bu nedenle sinek ilaçlaması en etkili yöntem olmaya devam etse de, doğum kontrol yöntemlerine başvurmak da Zika virüsünün bulaşmaması ve bu virüsü bulunduran kadınların hamile kalmamaları açısından önemlidir. Virüsün bulşamaması için kullanılabilecek en ekili yöntem prezervatiftir. Doğum kontrol hapı ve geri çekilme gibi yöntemler gebeliği önlese de, sıvıların geçisine engel olmadığı için partnerler arası virüsün bulaşmasına engel olmaz.

Cartoon Mosquito flying insect Vector by Vector Open Stock

Condom icons by freepik.com


Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
bottom of page