top of page

Cinsel Reddedilme Erkekleri Nasıl Etkiler?


İpucu: Tahmininizden çok daha fazla etkiler!

Gözle görülecek tepkilerin verilmemesi erkeklerin bu durumdan etkilemediği anlamına gelmez. Aksine erkeğin reddedilme durumunun sıklaşması özgüven eksikliğine, ego problemlerine ve cinsel isteksizliğe bile neden olabilir.

Psychology Today - Dr. Sarah Hunter Murray’in yazısından…

Hayal edelim. Evdesiniz. Rahatsınız, çok güzel bir gün geçirdiniz. Ve modunuz cinsellik için elverişli. Müzik açıyorsunuz, iki bardak şarap dolduruyorsunuz. Partneriniz eve geliyor ve: “Evet tam zamanı!” diye içinizden geçiriyorsunuz. Bir öpücük verip yatak odasına gitmeyi teklif ediyorsunuz. Fakat o kendisini geri çekiyor. Huysuz olduğunu farkediyorsunuz. Berbat bir trafik olduğunu söylüyor. Çok yoğun bir günün ardından yorgun hissettiğini, sadece koltuğa uzanıp televizyon seyretmek istediğini söylüyor. Şarap için teşekkür ediyor. He bu arada bu yorgunlukla seks yapmak aklının ucundan dahi geçmiyor haliyle.


Cover Up - Malcolm T. Liepke

Konuştuğum çoğu kadın, partnerleriyle cinselliği başlatan ve reddedilen kişi olmaktan (bazıları çoğu zaman) çok rahatsız olduklarını söylüyorlar.

Konu erkeklere gelince, bu konunun çoğu erkeğin pek de umrunda olmadığına dair söylentiler var. Bu söylentilerin aslı iki farklı teoriye bağlanıyor.

Maskülenlik Teorisine göre: Erkekler seks yapmayı duygusal hazdan çok fiziksel ihtiyaçları gidermek amacıyla ister. Yani bir erkek cinselliği başlatmak için çabalayıp reddedildiğinde bu onları çok etkilemez çünkü asıl düşündüğü şey boşalmaktır.

Cinsel Senaryo Teorisine göre: Heteroseksüel ilişkilerde halihazırda cinselliği başlatan taraf erkek olmalıdır. Kadın ise bir nevi bekçidir. Kapıdan kimin, neyin, nasıl geçeceğine karar vermelidir. Erkek cinsel aktiviteleri başlatan kişi olduğundan birçok girişim arasında bazılarından red cevabını almak, alışmış olabileceği bir durum olmakla birlikte erkeği çok da üzmez. Yani erkek harekete geçerken reddedilme riskini göze zaten almıştır.

Ama işin aslı şöyledir:

Gözle görülecek tepkilerin verilmemesi erkeklerin bu durumdan etkilemediği anlamına gelmez. Aksine erkeğin reddedilme durumunun sıklaşması özgüven eksikliğine, ego problemlerine ve cinsel isteksizliğe bile neden olabilir.

Reddedilmek zordur. Hazmedilmesi kolay değildir.

 
 

Sorun: “Hayır hayatım, şimdi olmaz!”, “Bu gece değil.” gibi cevaplar.

Çünkü kadınlar spesifik olarak o an için “Hayır” dese bile, bu cevap erkekler tarafından beni istemiyor, sevmiyor, ilgilenmiyor olarak algılanıyor. Bu da aslında kadınlar red durumunda hissettiklerinden çok da farklı değil.

Yapılan bir araştırmada 30-65 yaş arası, uzun süreli heteroseksüel ilişkilerde olan erkeklere cinsel isteklerinin ne zaman azaldığını, hatta bazen neden hiç olmadığını sormuşlar. Verdikleri cevaplar yukarıda bahsettiğimiz konuyu daha net açıklıyor.

Sorun: “Hayır hayatım, şimdi olmaz!”, “Bu gece değil.” gibi cevaplar.

“Eğer beni istemiyorsa bu benimle ilgilenmediği anlamına gelir. Bu durum beni kırıyor.” Kyle, 38

“Genellikle çok pozitif bir insanım, fakat konu seks olunca çoğunlukla reddedilen bir kişi için pozitif kalmak biraz zor oluyor. Bu nedenle bu konuyu hiç düşünmemeyi tercih ediyorum.” Ben, 49

“Erkeğin her seferinde ilk adımı atması ve partnerinden her seferinde hayır, hayır, hayır cevaplarını alması sinirlerimi bozuyor. Sorun bende mi diye anlamaya çalışıyorum.” Jerry, 42

Peki bu bilgilerle ne yapabiliriz?

Bir insanın her an seks yapmak için hazır olması söz konusu değildir. Reddedilme her ilişkide olan ve normal bir durumdur. Fakat bunun sıklığı ve reddetme şekli ilişkinin sağlıklı ilerlemesi açısından önemlidir.

Bu noktada partnerlerin birbirleriyle iletişim halinde olması; duygularını, düşüncelerini ve hislerini dile getirmeleri, ilişkinin iki taraf için kırıcı olmamasına yardımcı olur.

“Hayır” cevabının o ana özel verildiğini partnere anlatılması gerekir. Bu nedenle “Hayır” cevabını verdikten sonra nedeninin açıklanması ve ne zaman “Evet” olabileceğinin söylenmesi iyi bir fikirdir.

Bu yazıyı okuduktan sonra şunu unutmayın:

‘Hayır’lar ve ‘Evet’ler ile ilgili olarak hatırlanması faydalı bilgiler

Bireylerin ilişkide olması, belirli cinsel davranışlarda bulunma zorunluluğu getirmeyeceği gibi, onay alma kavramı, ilişkide olmayan bireylerde olduğu gibi sürekli olmalıdır. Red edilmek kimsenin hoşuna gitmez, bizi istenmiyor ya da beğenilmiyor gibi hissettirebilir, fakat red ile başa çıkma yöntemi hiç bir koşulda partnerimizi zoraki bir davranışa zorlamak olmamalıdır. Bu hem kısa hem de uzun vadede ilişkideki güveni, saygıyı ve iletişimi ciddi şekilde zedeleyecektir.

Resim: Cover Up - Malcolm T. Liepke

Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
bottom of page