top of page

Regl Boyama Kitabı


Andrea Yip’in kişisel bir proje olarak başlattığı Regl Boyama Kitabı’nın asıl amacı regl olmanın aslında utanılacak bir şey olmadığını öncelikle kadınlara, daha sonra herkese anlatmak.


Yip, adet dönemlerinden utanan, bahsetmekten çekinen, ezik veya hasta hisseden, regl olmayı bir eksiklik olarak gören insanlarla çok sık karşılaştığı için bu boyama kitabını oluşturmaya karar vermiş.

Regl tecrübesi kadınlar için ortak bir payda ama herkesin regli deneyimleme şekli birbirinden farklı. Bu nedenle kitapta regl konusu; regl iç çamaşırlarından, akıntı miktarına, regl döneminde tuvalet konusuna, regl dönemlerinde cinsel ilişkiden, menopoza, kullanılan hijyen ürünlerine (ped,tampon, period cup vs.), hatta pedlerin boyutlarına kadar detaylıca işlenmiş.

Her sayfada regl sürecinin farklı bir yönüyle karşılaşıp sayfaları dilediğiniz gibi renklendirebiliyorsunuz. Bu sayede reglin aslında kadınlar için ne kadar renkli, farklı ve kişiye özel bir süreç olduğunu kendi gözlerinizle görüyorsunuz. Sürecin bu kadar detaylı ele alınmasının sebebi hem deneyimlenen regl sürecini kadınlar için kişiselleştirmek hem de bunun bir eksiklik, ya da utanç kaynağı olmadığının farkına vardırmak.

Diyelim ki siz farkındasınız, ya da bu kitapla beraber farkına vardınız… Peki ya çevrenizdekiler ne olacak?

________________________________________________________________

________________________________________________________________

Türkiye’de yaşayan her üç kadından biri ilk adetini görene kadar reglin ne olduğundan haberi bile olmadığını söylüyor. Yani 10-12 yaşından itibaren hayatının en temel ve doğal olaylarından biri haline gelecek olan regl, yeni adet görmenin farkında bir gün tesadüfen, muhtemelen büyük bir panik ve kafa karışıklığı ile tanışıyor.

Duyanlar duymayanlara anlatsın! Regl pislik değildir. Regl hastalık değildir.

Ülkemizin de dahil olduğu dünyanın birçok ülkesinde,kadınlar regl oldukları dönemlerde zayıf ya da kirli görüldüğü için evin bazı odalarına (özellikle mutfağa) alınmazlar. Gerekli hijyen ürünlerine erişim olmadığı zaman da kız çocukları bazen okuldan mahrum bırakılır, ya da ‘kirli’ oldukları anlaşılacak korkusundan evde kalmaya mecbur kalır. Regl doğal, normal ve neredeyse her kadının yaşadığı fizyolojik bir olay olmasına rağmen, taşıdığı kültürel anlamlardan ötürü kadınların eğitim, sağlık, ve özel alanda bir çok farklı şekilde etkilemektedir.

Regl olmanın ne demek olduğunu biliyor muyuz?

Regl olmak, beyinden salgılanan hormonların yumurtalıklardan birini uyarmasıyla başlayan süreçtir. Kız çocuklarında da ergenliğin bir habercisi olarak görülür. Uyarılan yumurtalık, döllenmeye hazır bir yumurta hücresinin serbestleşmesine neden olur, bu esnada rahim iç tabakası da kendini muhtemel bir gebeliğe hazırlar. Döllenme gerçekleşmediğinde serbestleşen yumurta hücresinin ömrü biter ve gebelik için hazırlanmış rahim iç tabakasının adet kanamasıyla, aylık döngüler halinde dışarı atılır.

İşte bu nedenle düzenli regl olmak aslında vücudunuzda birçok şeyin normal işleyişinde olduğunun işaretidir. Hastalık değil, sağlık belirtisidir.

Her kadın her ay düzenli şekilde regl olmayabilir, ya da zaman zaman stres, hayat şartlarındaki değişiklikler, taşınma, seyahat, gebelik sonrası dönemdeki değişiklikler, ani kilo alımı ya da verilmesi gibi durumlarda regl zamanlarında aksama olabilir. Böyle durumlarda bir jinekoloğa danışmakta yarar olabileceği gibi, bu da aslında birçok kadın tarafından deneyimlenir.


Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
bottom of page