top of page

Ebeveynler zorbalığa karşı ne yapabilir?


Zorbalık, öğrenilen bir davranıştır. Öğrenilen davranışların çoğu öğrenildiği gibi unutturulabilir, yerine farklı davranışlar yerleştirilebilir. Fakat ebeveynler tarafından yapılması gereken birkaç şey vardır:

1. Arkadaşlığı güzel hale getirin. Çocuklar çevrelerindeki yetişkinleri örnek alırlar. Arkadaşlarınızın güzel özelliklerinden sık sık çocuklarınıza bahsedin. Bazen ne kadar mükemmel olduklarından bahsetmekten çok yanlışlarından, hatalarından bahseder oluyoruz.

2. Kibarlığı, sevecenliği ve empati yapmayı öğretin. Çocukların bu davranışlar için kapasitesi vardır. Genelde kendilerinden büyük kişilere karşı böyle davranırken, yaşıtlarına karşı kibar davranmayı unuturlar. Erkek çocukları bazen bu kavramlardan mahrum bırakılır, bu ilerleyen yaşlarda fiziksel şiddet ile kendi duygularını ifade etmelerine sebep verebilir. Sözcüklerle, saygı ve empati ile iletişim kurma becerisi her çocuğa öğretilmelidir ve öğretilebilir.

​3. Duygusal zekanın önemi. Kimin güvenli, kimin sadık olduğunu anlamalarını sağlayın. Ilişkisel saldırganlıkla ilgili konuşun. Saldırganlığı farkedebilirlerse ve ismini koyabilirlerse dur diyebilirler.


Ben Javens

4. Korumayı öğretin. Mağdur olanları koruyan insanlar vardır. Zorbalığa 8 saniye içinde cevap verebilindiğinde zorbalığın durdurabilindiği kanıtlanmış bir gerçek. Bazı çocuklar diğerlerinden daha güçlü. İnsanları korumayı ve savunmayı olumlu hale getirelim.

5. İnternet aktivitelerini kontrol altına alın. Çoğu saldırganlık durumu okul saatleri dışında internet üzerinden gerçekleşir.

6. Okul haricinde insan tanımaları için onlara fırsat yaratın. Spor aktiviteleri, mahalle arkadaşları, hobilere sahip olmalarının çocuklar için listelerde yararı vardır. Bunlar aynı zamanda zorbalık yapmamaya ya da yapıldığında daha kolay müdahale edilmesine yardımcı olur.

7. Lütfen… “Çocuklar arasında olur böyle şeyler işte…” demeyin. Zorbalık, şiddet, alay etmek, dışlamak, tartaklamak çocukların içinde olan, değil öğrendikleri davranışlardır. Daha iyi olabiliriz. En azından daha iyi olmayı denemeliyiz.


Son Paylaşımlar
Arşiv
Etiketlere Göre Ara
Henüz etiket yok.
bottom of page